آسانسور و پله برقی از مهمترین تجهیزات ساختمانهای چند طبقه هستند که رفت و آمد را تسهیل میکنند. برای حفظ ایمنی و جان افرادی که از این تجهیزات استفاده میکنند یا پرسنلی که مسئولیت تعمیر آنها را به عهده دارند، لازم است برنامه و دستورالعمل منظم بازرسی در اختیار داشته باشیم. در این مطلب قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره بازرسی آسانسور و پله برقی ارائه کنیم. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
با افزایش ساخت و ساز ساختمانها و مجتمعهای بزرگ و چند طبقه استفاده از تجهیزاتی نظیر آسانسور و پله برقی هم با استقبال بالایی مواجه شده است. برای جلوگیری از عواقب جبرانناپذیر مشکلات فنی تجهیزات فوق لازم است استانداردهای خاصی برای استفاده از آنها در نظر گرفته شود.
مطابق قوانین از سال ۱۳۸۲رعایت استانداردها برای بازرسی آسانسور اجباری شده است. آسانسورها باید به صورت ماهیانه سرویس و نگهداری شوند و حتما به صورت سالیانه مورد بررسی قرار بگیرند و گواهینامه دریافت کنند.
همچنین در سالهای اخیر استفاده از پله برقی در مراکز عمومی نظیر ایستگاههای راهآهن، فرودگاه، پل عابر پیاده، بیمارستان و مراکز خدمات درمانی، مجتمعهای تجاری و پاساژها در حال افزایش است. برای جلوگیری از خطرات و اتفاقات ناگوار لازم است قبل از بهرهبرداری و طی مدت استفاده خدمات سرویس و نگهداری به موقع انجام شود و گواهینامه معتبری دریافت کنند.
چه کسانی هنگام استفاده از آسانسور و پله برقی با خطر مواجه هستند؟
- کسانی که از آسانسور و پله برقی استفاده میکنند
- کسانی که مسئولیت سرویس، تعمیر و بازرسی آسانسور و پله برقی را به عهده دارند
- کسانی که در محدوده نصب آسانسور و پله برقی قرار دارند
گواهینامه آسانسور چیست؟
گواهینامه بازرسی آسانسور یک مدرک رسمی و معتبر است که نشان میدهد آسانسور با استانداردهای معتبر مورد بررسی قرار گرفته است. دریافت گواهینامه استاندارد نشان میدهد قوانین و مقررات صنعتی به خوبی مورد بررسی قرار گرفته است و عملکرد آن از لحاظ فنی و ایمنی مطلوب است.
از طرف دیگر مالکان ساختمانهای تجاری، مسکونی و اداری که با آسانسور و پله برقی تجهیز شده، با دریافت گواهینامه به این اطمینان میرسند که ایمنی به طور کامل رعایت شده و میتوانند از تجهیزات فوق عملکرد مناسبی انتظار داشته باشند.
سامانه مدیریت بازرسی آسانسور
بهتر است بدانید استانداردهای بازرسی آسانسور در سامانه مدیریت بازرسی آسانسور ثبت میشود. سامانه مدیریت بازرسی آسانسور برای ارائه بهترین خدمات بازرسی آسانسور استانداردهایی را طراحی و تدوین میکند و امکان انجام اقدامات لازم برای فرایندهای مربوط به بازرسی را به صورت الکترونیکی فراهم میکند.
به عبارت دیگر متقاضیان میتوانند درخواست بازرسی، صدور تاییدیه ایمنی و شرایط کیفیت آسانسور را به صورت غیر حضوری انجام دهند. متقاضیان میتوانند از طریق دفاتر پیشخوان و سامانه شهرداری اقدامات لازم برای درخواست بازرسی آسانسور را ثبت کنند.
انواع بازرسی آسانسور و پله برقی
بازرسیهایی که لازم است برای عملکرد بهینه آسانسور و پله برقی انجام دهیم، چند نوع است. یکی از این آزمونها مربوط به پیش از شروع به کار گیری از آسانسور و پله برقی است. نهادهای بازرسی ذیصلاح باید از مناسب بودن طراحی و انتخاب صحیح قطعات اطمینان داشته باشند.
همچنین لازم است بازرسیها به صورت دورهای یا بعد از تعمیرات اساسی آسانسور و پله برقی هم انجام شود. در نهایت یکی دیگر از انواع بازرسی پله برقی و آسانسور مربوط به قطعات آن است. در برخی از موارد لازم است ترمز ایمنی، ضربهگیر یا مواردی نظیر آن مورد بررسی قرار بگیرند.
ضرورت بازرسی آسانسور و پله برقی چیست؟
عملیات بازرسی و بررسی عملکرد آسانسور و پلهبرقی در ساختمانهای نوساز یا ساختمانهای قدیمی اهمیت ویژهای دارد. دلایل ضرورت بازرسی پله برقی و آسانسور شامل موارد زیر است:
بهبود عملکرد آسانسور
اگر میخواهید تجهیزاتی مانند آسانسور و پله برقی به خوبی کار کنند و هنگام استفاده با مشکلات فنی روبرو نشوید، بهتر است بازرسی دورهای را جدید بگیرید. زیرا کارشناسان مشکلات را به موقع شناسایی میکنند و با تعمیرات بهموقع از خراب شدن قطعات و کاهش کارایی آسانسور و تجهیزات جلوگیری میکنند.
به عبارت دیگر با اقدامات پیشگیرانه و تعمیرات مناسب و به موقع میتوانیم هزینههای تعمیر و نگهداری از آسانسور و پله برقی را به حداقل برسانیم.
حفظ ایمنی
یکی از مهمترین دلایل تدوین استاندارد برای بازرسی آسانسور مراقبت و محافظت از ایمنی و سلامت کسانی است که از آسانسور استفاده میکنند. کارشناسان باید قسمتهای مختلف آسانسور نظیر سیستم کنترل، قطعات مکانیکی و الکترونیکی و درب را بررسی کنند تا خطراتی مانند سقوط آسانسور و آتشسوزی را به حداقل برسانند.
هنگام استفاده از پله برقی هم خطرات مختلفی نظیر خطر سقوط از روی پله، حرکت کنترل نشده با سرعت بیشتر از حد مجاز، گیر کردن بین دو پله، خطر برق گرفتگی، گیر کردن دست بین دستگیره یا مواردی نظیر معکوس شدن حرکت و شکستن پله بروز میکند که بازرسی منظم و دورهای از اقدامات پیشگیرانه بااهمیت برای جلوگیری از بروز خطرات فوق است.
پیروی از قوانین و مقررات
همانطور که پیش از این اشاره کردیم بازرسی آسانسور و پله برقی یکی از الزامات قانونی است و تمام کسانی که از این تجهیزات استفاده میکنند ملزم به رعایت قوانین و استانداردها هستند.
بالا بردن عمر مفید قطعات
ممکن است هنگام استفاده از آسانسور با مشکلاتی نظیر سقوط، ضربه، برقرفتگی، حریق و نظایر آن مواجه شوید. برای استفاده از تجهیزات مختلف نظیر آسانسور و پله برقی باید به این نکته دقت داشته باشید که بازرسی منظم قطعات، تعمیر یا تعویض قطعات باعث بالا بردن عمر آنها میشود.
بازرسی آسانسور شامل چه مواردی است؟
- بازرسی سیستم کنترل شامل دکمهها، نمایشگر و دستگاه ایمنی
- بازرسی عملکرد دربها و سیستم هیدرولیکی و ترمز آسانسور
- بازرسی برق اضطراری
- بازرسی ضربهگیر
- بازرسی عملکرد سیستم خروج اضطراری، آژیر و نورپردازی
- بازرسی سیستم تعمیر و نگهداری از آسانسور و اطمینان از عملکرد بهینه آن
بازرسی پله برقی شامل چه مواردی است؟
- بازرسی و اطمینان از عملکرد صحیح مکانیزمهای خودکار
- بازرسی سیستم اندازهگیری سرعت
- بررسی ظرفیت پله برقی
- بازرسی عملکرد صحیح ترمز اضطراری
چه کسانی باید بازرسی آسانسور و پله برقی را انجام دهند؟
در حال حاضر استفاده از تجهیزاتی مانند آسانسور و پله برقی برای تسهیل عبور و مرور بیشتر شده است و متعاقب آن شرکتهای متعددی خدمات بازرسی را ارائه میکنند.
شرکت بازتاب علم مجموعهای معتبر با کارشناسان حرفهای است که بازرسی انواع آسانسور هیدرولیک، آسانسور الکتریکی، آسانسور خدماتی، باربری، خودروبر و بیمارستانی و بازرسی پله برقی را مطابق با استانداردهای جهانی و ملی انجام میدهد و گواهینامه معتبر صادر میکند.
جمع بندی
برای حفظ ایمنی افرادی که از آسانسور و پله برقی استفاده میکنند باید دستورالعملهای خاصی تدوین شود و رعایت دستورالعملها به صورت منظم مورد پایش و بررسی قرار بگیرد. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات دقیقی درباره بازرسی آسانسور و پله برقی در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما کافی باشد و بتوانید از وقوع حوادث و وقایع آزاردهنده جلوگیری کنید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.